Centrul Don Bosco România


Pentru mulți școala duminicală dădea rezultate bune. Pentru alții, în schimb, era insuficientă pentru că aveau o memorie slabă. Uitau de la o duminică la alta tot ceea ce învățaseră. Această constatare m-a făcut să încep școlile serale zilnice: le-am început la Refugiu, au devenit mai regulate în casa Moretta, s-au perfecționat și mai mult la Valdocco, primul loc, în sfârșit, stabil.

Școlile serale regulare aveau două mari avantaje: încurajau mulți băieți să vină să învețe să scrie și să citească, lucruri de care aveau neapărată nevoie; în același timp, dădeau tuturor posibilitatea să se instruiască în religie, fapt care era și scopul principal al muncii noastre.

Încurajat de buna reușită la scris și la citit a școlilor serale, am adăugat matematica și desenul. Era pentru prima dată când, prin părțile noastre, se făceau școli serale așa de populare. Mulți vorbeau ca despre o mare noutate. Profesori și oameni de seamă veneau să observe metodele noastre. Chiar și Municipiul din Torino a trimis o comisie, condusă de cavalerul Giuseppe Duprè, ca să vadă dacă rezultatele erau chiar așa de bune cum se spunea. Inspectorii au pus întrebări elevilor despre pronunțarea în italiană, despre operații aritmetice și le-au cerut elevilor să recite câteva fragmente. La sfârșit au rămas uimiți văzând că tineri, rămași analfabeți până la 18 - 20 de ani, făcuseră, în puține luni, progrese rapide în educație și în instruire. Ceea ce îi entuziasma pe acei domni era faptul că, în timp ce mulți umblau pe drumuri, un mare număr de copii stăteau aplecați peste cărți.

Raportul lor, citit la Municipiu, ne-a adus un premiu de 300 de lire care ne-a fost acordat până la sfârșitul anului 1878.

Și Municipiul a imitat metoda noastră. În puțini ani, școlile serale s-au împrăștiat în toate orașele principale ale Piemontelui.

Nr vizitatori: 1053741
Harta Site Politică de confidențialitate