Centrul Don Bosco România
Sfantul Callisto Caravario

Sfântul Callisto Caravario

     Callisto Caravario s-a născut la Cuorgné, lângă Torino, pe 18 iunie 1903. Era considerat de toţi un copil bun şi cuminte pentru caracterul său blând şi reflexiv. Practica cu multă naturaleţe rugăciunea şi îşi iubea mama cu multă tandreţe, după cum o demonstrează multele scrisori. La cinci ani se mută cu familia la Torino lângă Oratoriul de la Porta Nuova.

     La şcoala saleziană e printre primii în clasă, şi în fiecare dimineaţă îi plăcea să fie ministrant la Sf. Liturghie.
Cu ajutorul directorului din Oratoriu, părintele Garelli, devine salezian. În 1922 mons. Versiglia, aflat la Torino, vorbeşte despre misiuni tinerilor salezieni. Callisto îi spune: "Monseniore, veţi vedea, voi veni şi eu în China".
     Părintele Garelli pleacă în China iar Callisto insiste aşa de mult, încât reuşeşte să plece şi el. Mama îi spune părintelui Garelli: “Cu bucurie las fiul meu în mâinile lui don Bosco!”. “Cu toată afecţiunea pe care o am”, va scrie Callisto, “îţi mulţumesc Doamne că am o mamă atât de bună... Mamă, iată o veste care îţi va face plăcere: azi-dimineaţă am făcut prima mea lecţie de catehism în chineză!”.

     Callisto este trimis la Macao, după care pentru doi ani în insula Timor unde îi uimeşte pe toţi datorită bunătăţii şi zelului său apostolic. “Buna mea mama”, scrie, “roagă-te pentru ca eu să fiu un preot, nu pe jumătate, dar cu toată fiinţa mea”.

     Pe 18 mai 1929, reîntors a Shiuchow, monsenior Versiglia îl sfinţeşte preot şi îi încredinţează misiunea din Linchow. În puţin timp viziteză toate operele şi câştigă simpatia elevilor din şcoli. Între timp în China situaţia politică devine ostilă, mai ales împotriva creştinilor şi a misionarilor străini.

     Încep persecuţiile. Pe 13 februarie 1930, însoţeşte monsenior Versiglia în misiunea din Linchow, împreună cu câţiva băieţi şi fete, care au învăţat la Shiuchow şi care acum mergeau acasă în vacanţă. Pe 25 februarie un grup de piraţi opresc barca în care se aflau şi le cer o sumă uriaşă pentru “protecţie”, vor să răpească elevele: “Voi sunteţi chineze de ce vreţi să urmaţi străinii? Trebuie să distrugem catolicismul!”. Salezienii încearcă cu disperare să convingă piraţii să nu dea foc bărcii şi să-i lase pe elevi, dar sunt bătuţi cu cruzime şi apoi împuşcaţi. Înainte să fie ucişi se spovediră reciproc. Ultima suflare a fost dată pentru sufletele din China.

     Papa Paul al VI-lea i-a declarat martiri în 1976, iar papa Ioan Paul al II-lea i-a declarat fericiţi în 1983 şi apoi sfinţi pe data de 1 octobrie 2000.

Nr vizitatori: 1088064
Harta Site Politică de confidențialitate