Centrul Don Bosco România
Servul lui Dumnezeu Ignazio Stuchly

Servul lui Dumnezeu Ignazio Stuchly

 

      S-a născut la Olomouc, în Austria, pe 14 decembrie 1869. Crescut într-un ambient familiar şi şcolar bogat în valori creştine, chiar şi în timpul persecuţiilor, simte după terminarea studiilor, o chemare specială din partea Domnului; este sfătuit să meargă la Torino la don Bosco.
      Don Rua îl trimite la Valsalice, unde este acceptat ca „vocaţie adultă”. După noviciat, continuă studiile filosofice la Ivrea şi învaţă agronomia. Este trimis la Gorizia, unde învaţă şi predă în acelaşi timp teologia. Are numeroase responsabilităţi pe care le îndeplineşte cu iubire şi exactitate, dar care-i fac mai lung drumul spre preoţie. Ignazio aşteaptă şi ascultă, cum va face pentru toată viaţa de altfel; va fi sfinţit preot la vârsta de 32 de ani.
      Lumea venea cu drag să se spovedească la el pentru că se spunea că este înţelept şi prudent. Cere să fie trimis în misiune, dar don Rua îi răspunde: "Misiunea ta este în Nord!". În 1921 don Stuchly este trimis la Ljubljana să construiască sanctuarul “Maria Ajutorul Creştinilor”. Primul Război Mondial lăsase în urmă o sărăcie şi o stare jalnică, dar cu multă răbdare şi umilinţă, cere oferte pentru a susţine confraţii şi pentru a cumpăra materialele de construcţie necesare; sanctuarul va fi terminat şi consacrat în 1924.
      În casa ce aparţinea Perosei Argentina, lângă Torino, de câţiva ani se întâlneau tinerii cehi şi slovaci care se pregăteau să deschidă în viitor case saleziene în locurile lor natale; Ignazio, fiind unul din puţinii salezieni cehi, este chemat să conducă această operă.
      În 1927 este trimis în Cehoslovacia să deschidă prima casă la Frystak, unde a fost director din 1928 până în 1934. Va fi director şi în noua casă din Moravska Ostrava. Este numit după aceea inspector (provincial) al Cehoslovaciei, şi ca întotdeauna, ascultă.
      Mulţumită modului său de guvernare, vocaţiile înfloresc în fiecare an. Cât timp a fost inspector al Cehoslovaciei, datorită spiritului său de muncă, rugăciunii sale simple şi bunătăţii faţă de toţi, reuşeşte să deschidă 12 case saleziene cu 270 de salezieni.
      Înfruntă cel de-al Doilea Război Mondial întărindu-şi confraţii în credinţă şi speranţă, ajutându-i cu multă caritate pe cei mai slabi. În 1948, terminând mandatul său de inspector, se va stabili în casa din Frystak unde îşi va petrece cea mai mare parte a timpului său în scaunul de spovadă. Când persecuţia rusă începe în Cehoslovacia, don Stuchly asistă cu mare durere la desfiinţarea operei saleziene. Se va îmbolnăvi grav şi va muri pe 17 ianuarie 1953 la vârsta de 83 de ani.

 

Nr vizitatori: 1053259
Harta Site Politică de confidențialitate