Harta Site Login

Resurse
Cantoral
Jocuri
Bans-uri
Cine e don Bosco?
DB.ro @facebook
Un capitol zilnic
Imitatia lui Cristos
Arhiva stiri
Blog Constanta
Don Bosco Bacau
Blog Bacau
Don Bosco Chisinau
Blog Chisinau
Bans-uri

Ce sunt bansurile?

Bansul este o tehnică de animație prezentă dintotdeauna. Chiar dacă în ultimi ani, în animație, pare că dansurile pare că i-au invadat terenul, bansul se rămâne mereu un element de calitate în animația și educația copiilor și a tinerilor. Dacă este realizat într-un mod corect este un magnet pentru persoane de toate vârstele.
Bansul se ajută să... depășim anumite „dificultăți” și „să dăm în minte copiilor” într-un mod pozitiv transmițând bucurie și simpatie, ne ajută să încălzim un ambient, să-l facem mai simplu și mai spontan.
Bansul este un haos organizat. Este un exercițiu de creativitate și de interpretare în care fantezia te transportă într-un context nou ce tu trebuie să-l stăpânești. Bansul poate fi un interval, o pauză expresivă, o ocazie de a elimina tensiunea, câteva aplauze ce unesc două momente. Succesul său depinde de cât de scurt și de simplu este.
Este important ca pe lângă bans să avem și o poveste în care să-l includem, ținând cont de ce anume ne interesează și de destinatarii noștri.

Când se face un bans

 • În timpul unei povești
 • Pentru a sparge gheața creând o climă amicală
 • În autobuz, așteptând să ajungem la destinație
 • La începutul unei activități sau pentru a trece de la un moment la altul, dând ocazia grupului să „respire” după ce au făcut o activitate solicitantă.
 • Pentru a schimba atmosfera atunci când crește tensiunea, teama sau emoția; când este nevoie de o schimbare majoră de atmosferă.

Cum se face?

 • Animatorul care îl propune, trebuie să-l cunoască la perfecție!
 • Fă bansul cu bucurie și entuziasm având grijă să te distrezi si tu, accentuând fazele mai ciudate: așa vei fi mai simpatic și mai atractiv pentru copii.
 • Explică bansul fără prea multe cuvinte: fii scurt și simplu!
 • Pune copii să stea în cerc pentru că:

  # Îi ajută pe copii să fie atenți la animator.
  # Nu creează diferențe între copii.
  # Toți sunt implicați și nimeni nu se simte în centrul atenției.
  # Animatorul trebuie să fie mereu în cerc, printre copii ca unul dintre copii, încercând să-i convingă să ia în serios și să fie entuziaști pentru ceea ce vine propus.

PS: Nu te speria dacă nu toți copii nu-ti dau atenție de la început... e nevoie de timp ca să fie „contagiați”.

Tipuri de bansuri:

Bansurile pot fi strigate sau cântate:

# Bansurile strigate: nu au nevoie de niciun instrument muzical, dar nu pentru as/ta sunt cele mai folosite – funcționează doar dacă animatorul este convins! Sunt bune pentru a face liniște (gen Bim, Bum... Bam) sau pentru a lua o pauză între 2 momente.

# Bansurile cântate: sunt „clasicele cântecele” cu text și gesturi legate intre ele.

De ce eu?

3 motive pentru care trebuie să continui să le folosești.

 1. Pentru cei care cred că bansurile sunt doar niște vrăjeli de umplutură, noi răspundem cu proverbul care spune că un gest valorează mai mult decât 1000 de cuvinte: sunt bansuri care permit imediat spargerea gheții și astfel face posibil ca fiecare copil să se simtă protagonist.
 2. Bansurile sunt mereu educative, dar sunt anumite bansuri care au textul făcut în așa fel ca să transmită valori.
 3. Nu e adevărat că bansurile sunt doar pentru copiii mici... problema stă în a ști să îl alegi pe cel potrivit și să îl explici bine!

 

Gandul zilei
"Iubirea de Dumnezeu si iubirea de aproapele: sa nu despartim ceea ce Dumnezeu a unit."

Cautare in sitDonatii

Roagă-te pentru noi
Direcţionează 2%
Sponsorizări
Oferte

Nr vizitatori: 816344